Centralia

September 2nd, 2017

2 september wordt mijn vuurdoop. Het bijwonen van een americanfootballwedstrijd blijkt omgeven door een boel tradities en rituelen. Dat begint al op de parkeerplaats, waar het traditionele tailgaten plaatsvindt. Men hangt wat rond, bij voorkeur met wat te eten en te drinken. Dan, in het stadion zelf, gebeurt er ook vanalles rondom de wedstrijd zelf heen. Cheerleaders huppelen, een fanfare marcheert, er is vuurwerk, en de toeschouwers zingen Sweet Caroline. Alles bij elkaar een heel schouwspel.

Verder is het fijn dat de wedstrijd ‘s middags gespeeld wordt, dus je hebt de avond voor jezelf. Voor vanavond staat Centralia op het programma. Ooit een mijnwerkersstadje, maar nu een spookdorp, nadat broei ervoor zorgde dat de plaatselijke steenkoolmijn in brand vloog. Die brand ontstond in 1962, en is sindsdien nooit helemaal gedoofd. De kolenmijn is gesloten, de meeste bewoners vertrokken, en een deel van autoweg PA 61 is omgeleid. Het nu afgesloten deel van de originele weg staat nu bekend als Graffiti Highway, omdat het brokkelende asfalt is gebruikt als canvas voor allerlei kleurige schilderingen. Een waardige stop op weg naar de slaapplaats voor de komende nacht. Een airbnb in The Bronx.

Graffiti Highway

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.