Gelezen: Joe ken call me uncle Klaas

June 18th, 2009

Joe ken call me uncle KlaasEen oud boek, tweedehands opgeduikeld via bol.com, is Joe ken call me uncle Klaas. Voor een groot deel had ik dit boek al gelezen. In 2004 stuitte ik op een website waar een groot deel van de mailwisseling die in dit boek staat afgedrukt integraal is overgenomen. Het is een bizarre polemiek tussen iemand die zich uitgeeft voor Nigeriaanse prins en zijn juridisch vertegenwoordiger aan de ene kant, en Klaas (junior en senior), advocaat B.I.E.F. Stuck van der Haas, verpleegster Juul aan de andere.
Het begint met een mailtje van de zeventienjarige prins Ado dat terechtkomt bij Klaas junior. Hij zegt hulp nodig te hebben om 14 miljoen die zijn overleden vader voor hem heeft achtergelaten in een kluis bij een Europese bank. Dat hoeft niet voor niets; in ruil voor de hulp van Klaas, biedt hij een vergoeding van 15% over dat bedrag.
De meeste mensen zullen een keer hun hoofd schudden, denken met een 419 te maken te hebben en het mailtje weggooien, maar Klaas doet dat niet. Hij meldt geïnteresseerd te zijn, en vraagt prins Ado te bewijzen dat hij het meent, door als voorschotje alvast twintigduizend Amerikaanse dollars over te maken naar zijn girorekening. Helaas; Ado stuurt bericht terug dat hij toch echt hulp nodig heeft om zijn vaders erfenis op te kunnen eisen, en vanaf dat moment gebeuren de vreemdste dingen. Klaas wil proberen de voogdij te verkrijgen over het arme weesje Ado, koopt bergen kleren en schaatsen voor hem, vertrekt naar Zuid Afrika met de bedoeling de Nederlandse tournee van Koos Kombuis voor te bereiden, maar krijgt daar een inzinking en raakt buiten beeld. Vanuit Nederland probeert Klaas senior grip op zijn zoon te houden, maar komt in het ziekenhuis terecht na een ongelukkige val van ‘t keukentrapje. Zijn gebroken been belet hem er niet van te proberen ‘verpleegster Juul’ te koppelen aan Ado, die maar wat graag toehapt.
Het levert een best vermakelijk geheel op. Bij vlagen krijg je haast medelijden als er weer een bizarre reactie volgt op de zoveelste poging van prins Ado om Klaas en consorten zover te krijgen dat ze ‘n flink pak geld overmaken naar Lagos. Zonder succes.
Mooi stukje scam baiting. Wat ik mis in dit boek, maar wel vond op de site zijn de illustraties. De vele showfoto’s van André van Duin die ‘Klaas’ naar zijn Nigeriaanse mailpartner verstuurde als waren het zijn eigen foto’s staan niet afgedrukt in het boek, en wat de inhoud was van de e-card die ‘verpleegster Juul’ naar Nigeria stuurde kunnen we ook slechts raden. Jammer.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.