Mugus

October 5th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Ja, ik heb al vaker lopen piepen over de zogenaamde 419-mailtjes. De mails waarin je te horen krijgt dat je moet helpen zwart geld van een afgezette Afrikaanse president het land uit te smokkelen, of waarin je te horen krijgt dat je een loterij waar je nog nooit aan hebt meegedaan hebt gewonnen. De laatste tijd krijg ik ook vaak mailtjes van lui die zich voordoen als Citibank of PayPal, met de vraag bepaalde gegevens even te bevestigen.

Vandaag kreeg ik er ook weer eentje, die eigenlijk best leuk is om te lezen. Let voor de aardigheid eens op de namen van de afzender en de persoon die je moet bellen. Zou de verzender van deze mail een oude sportkrant hebben doorgebladerd? :D

Voor de rest word ik niet meer warm of koud van deze mailtjes. Grappig om te lezen, maar wel heel erg doorzichtig. Ik heb incidenteel met de gedachte gespeeld zulke lui terug te mailen, om te zien welke trucjes ze uit de kast zouden halen om mij geld afhandig te maken, maar eerlijk gezegd vind ik dat meer iets voor iemand als Peter R. de Vries.
Het blijven tenslotte criminelen, en de harde kern van dit kluppie blijkt niet in Lagos of Kaapstad te zitten, maar in onze eigen hoofdstad Amsterdam. Eerlijk gezegd is me dat net iets te dichtbij.

Zo te zien vindt justitie mensen die zich laten verleiden door dit soort mailtjes ook dom, want ze geven oplichting via het internet ongeveer net zoveel prioriteit als fietsendiefstal of tasjesroof.
Spijtig, want door die houding worden veel diefstallen of pogingen tot oplichting niet eens meer gemeld, neemt het vertrouwen in de blauwe dienders ook niet bepaald toe.

Hoe doorzichtig de 419-mailtjes ook zijn, er zullen altijd mensen zijn die zich laten verleiden door de beloftes die in dit soort mailtjes gedaan worden, en dat zijn echt geen multimiljonairs die rare dingen doen in de hoop een paar extra miljoentjes bij elkaar te schraggelen.
Bovendien lijkt het erop dat er wel heel criminele dingen worden gedaan met het geld dat met afpersing verdiend wordt.

Waar is Peter R. de Vries als je em nodig hebt?
Aha.. hij is hier mee bezig.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.