Peppers

June 17th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Nee, dit postje gaat niet over de Red Hot Chili Peppers, die de afgelopen avond in de ArenA hebben opgetreden. Daar was ik niet bij, en ik had ook geen enkele behoefte daarbij te zijn.
Een tijdje geleden heb ik een mooi blik gekocht vol pepers en wortelschijfjes op azijn. Geen idee waarom er voor een blik is gekozen, want het bederft toch niet. In de natuur worden pepers ook amper aangevreten. Vogels hebben er geen last van, maar insecten en zoogdieren zijn niet zo gek op capsaicine, het spul waar peper pittig van wordt.
Misschien is dat wel de reden waarom er in warme landen zo vaak scherp gegeten wordt; je maagdarmstelsel wult zich met een prutje waar ongewenste maag- of darmbewoners niet zo heel erg verzot op zijn.
Het is gewoon vergif, dus het lichaam wil er vanaf. Zweet, loopneus, en het doet ook nog eens pijn. Niet alleen bij het eten, maar ook als het verteerd en wel weer naar buiten komt.
Maar ja, net als andere gifstoffen, zoals alcohol en tabak, heeft het ook z’n lekkere kanten. ‘Lekker pittig’ betekent dat het lichaam endorphinen aan gaat maken, en eigenlijk is dat gewoon morfine. Doet hetzelfde.Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.