Meer capsaicine

June 17th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Eigenlijk valt er wel meer over pepers en capsaicine te melden dan ik zojuist deed.
Capsaicine is dus de stof die ervoor zorgt dat peper als pittig wordt ervaren. Hoe scherp een bepaalde soort peper is, wordt uitgedrukt in de eenheid scoville.
Het wordt niet alleen gebruikt in eten, maar ook in medicijnen (gek genoeg vooral pijnbestrijders) en in wapens (pepperspray).
De pepers in de Mexicaanse blik waar ik het eerder over had, zijn jalapeño’s, en die scoren tussen tussen de 2500 en 8000 op de schaal van scoville. Niet extreem hoog, maar nog altijd pittiger dan pure Tabscosaus. Hou dus melk of yoghurt bij de hand als je pepers gaat eten. Dat zijn nog altijd de beste blusmiddelen.

Meer over peper kun je hier vinden, en ook dit is de moeite van het lezen zeker waard.
Meer over capsaicine, en het nut ervan staat hier.
Het o zo mooie Tshirt waar ik soms in rondloop (foto) is te koop bij ThinkGeek T-Shirts.

capsaicine, ofwel 8-methyl N-vanillyl 6-nonenamide

Share

Leave a Reply