Grolsch

September 13th, 2017

13 september is een mooie dag het streekvervoer eens uit te proberen. In het centrum van Zelhem stap ik op de bus, en na een overstap in Borculo, eindigt de rit in Usselo. Daarvandaan loop ik het laatste stukje tot de brouwerij van Grolsch. De busverbinding is verrassend goed, maar misschien komt dat omdat deze buslijn ooit in de plaats is gekomen voor een lang geleden opgeheven spoorbaan van spoorwegonderneming GOLS.

polsbandje

We worden ontvangen in het proeflokaal, Café 1615, en krijgen daar een introductiepraatje van de legendarische brouwer Wim Vermeulen. Hierbij hoor ik voor het eerst de anekdote dat vroeger het stamwortgehalte van bockbier werd gecontroleerd door een scheut bier op een houten bank te gieten, en er daar bovenop te gaan zitten. Door na een tijdje op te staan, weet de keurmeester of het bier sterk genoeg is. Bij een bockbier dat sterk genoeg is, wordt de hele bank mee omhooggetrokken. Voedselverspilling.

Na het inleidende praatje volgt een rondleiding door de brouwerij, waar direct wordt opgebiecht waarom er in de logistieke hal een heel pallet met kratten Heineken staat. De verklaring is eigenlijk heel logisch. Beide grootbrouwers hebben een eigen formaat groene statiegeldlesjes, en soms krijgen ze via het inzamelsysteem een lege fles van de concurrent terug. Die houden ze apart, en als het er genoeg zijn, ruilen ze die om. Wel zo eerlijk.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een smakelijk stamppotbuffet, en is er eindelijk gelegenheid de vandaag gereleasde Gerijpte Herfstbok 2016 te proeven. Dat bokbier heeft een gecontroleerde rijping op fles ondergaan in de bunkers van de nabijgelegen luchtmachtbasis. In de voorverkoop heb ik hier een anderhalveliterfles van gekocht, en die gaat nu mee naar huis.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.