Wickliffe Mounds

August 19th, 2017

19 augustus is een dag om meer cultureel bezig te zijn. Net buiten Wickliffe bevindt zich een oude grafheuvel van de Mississippianen die de status van staatspark heeft voor de staat Kentucky. Als een indrukwekkend stukje folklore uit een traditie die hier al bestond voordat de eerste Europeanen voet aan land zetten in wat nu de Verenigde Staten zijn, worden hier vandaag traditionele dansen opgevoerd en wordt het een en ander verteld over de bespeelde instrumenten, en hoe ook die aan evolutie onderhevig zijn; het muziekinstrument dat om de schenen gegespt wordt en bij het dansen een ratelend geluid maakt werd vroeger gemaakt van de schilden van rivierschildpadden. Tegenwoordig worden er echter conservenblikjes voor gebruikt. Makkelijker, diervriendelijker; er wordt gegrapt dat het veel makkelijker is te jagen bij Walmart dan in de natuur en dat er meer en lekkerder eten in blik zit dan in een schildpadschild. Uiteindelijk lukt het zelfs om bijna alle aanwezigen als een soort polonaise mee te laten doen aan een grote vredige groepsdans, en wordt iedereen uitgenodigd om hier, vanuit het park, de zonsverduistering te gaan bekijken. Helaas ligt dit park nét buiten de totaliteitszone, waardoor de corona hier niet te zien zal zijn – maar ondanks dat zal ook hier een spektaculair schouwspel in de lucht te zien zijn, compleet met schaduwbanden op de grond en lichteffecten aan de horizon zal nét datgene dat een totale zonsverduistering zo onvergetelijk imposant maakt hier ontbreken. Desondanks is het goed dat dit terrein opengesteld wordt om de (gedeeltelijke!) zonsverduistering te bekijken – al was het maar omdat niet iedereen even goed ter been is.

Ook vandaag komen er mensen aan in de omgeving. Ik krijg een berichtje dat een auto vol met mensen uit State College, Pennsylvania onderweg is, en ze willen graag wat eten. Na wat overleg valt de keus op Mellow Mushroom in Paducah. Een pizzarestaurant is de oude bottelarij van Coca Cola, die echt vele jaren leeg heeft gestaan. Het gebouw uit 1939, net na de overstroming, kwam in 2005 leeg te staan maar herbergt inmiddels dit restaurant, een bierbrouwerij, een koffietentje, een yogastudio, een kunstgalerie, een vergaderzaal en een muziek- en videostudio. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de fraaie architectuur van het originele gebouw. Mooi als markante gebouwen als deze op zo’n manier een nieuwe bestemming vinden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.