Putrajaya

November 25th, 2012

Net buiten Kuala Lumpur bevinden zich twee jonge steden die niet door de loop van de jaren zijn uitgegroeid tot wat ze nu zijn, maar die zijn ontstaan op de tekentafel; Putrajaya en Cyberjaya. Cyberjaya is bedoeld als kennisstad; het Silicon Valley van Maleisië waar de ICT-gerelateerde bedrijven samenscholen. Putrajaya is het regeringscentrum waar overheidsgebouwen zijn geclusterd; parlement, rechtbank, ministeries en natuurlijk hotels, winkels, moskeeëen, congrescentra en een treinstation.
Mijn bezoek aan Putrajaya begint op het centraal station van Kuala Lumpur. Met de comfortabele treinen van KLIA transit over de Express Rail Link, de rechtstreekse spoorverbinding tussen het centraal station van Kuala Lumpur en de luxe internationale terminal van het vliegveld – een kleine 60 kilometer verderop. Putrajaya is het derde station op deze lijn, en hier stap ik uit in een nieuw, wat leeg aandoend stationsgebouw.
Putrajaya is ruim opgezet, met veel groen, waterpartijen en brede wegen. Lopen is geen optie, en deugdelijk openbaar vervoer is er ook niet echt – maar taxi’s zijn er wel, en op verzoek betaal je ze niet per afstand meer per uur, en in ongeveer twee uur tijd laten ze je de hele stad zien, en in hun allerbeste Engels krijg je uitleg over de bijzondere steensoort die is gebruikt voor de Rode Moskee, de gebouwen die je hier aantreft en hun funktie, krijg je maaltijdsuggesties, wordt gestopt op de mooie brug aan de rand van de stad en krijg je als bonus een fenomenaal uitzicht over de hele stad vanaf een heuvel. Putrajaya is een enorm contrast met de drukte en hectiek van Kuala Lumpur. Het is ruim, groen, schoon en stil – haast doods.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.