Groenland is geen groen land

July 25th, 2012

Het werd echt met droge ogen medegedeeld in het achtuurjournaal van vanavond; ‘de ijskap is zowat verdwenen’ op Groenland, als je Rik van de Westerlaken moet geloven. Klinkt dramatisch, en háást het vermelden waard voor een nieuwsbulletin dat vorige maand nog geen seconde zendtijd wijdde aan de Parlementsverkiezingen in Mogolië en het vandaag het vandaag belangrijker vond te vertellen dat je je in moet smeren met zonnebrand dan dat de president van Ghana plotseling is overleden.
Aandacht beseden aan het wereldnieuws zou tenslotte betekenen dat je niet meer minutenlange tenenkrommende reportages kunt vertonen over atleten die nu al de Olympische gedachte aan hun laars lappen en liever blijven trainen in hun ‘High Performance Centre’ dan de welkomstceremonie in het Olymisch Dorp bij te wonen. Winnen is belangrijker dan meedoen.

De NASA kwam deze week met een persbericht waarin te lezen is dat op 8 juli van dit jaar 40% van het ijsoppervlak op Groenland smeltende was, en dat dat gebied zich verrassend snel uitbreidde tot 97% van het ijsoppervlak. Met andere woorden; het dooit in Groenland, ook op plekken waar het al zo’n 150 jaar onafgebroken heeft gevroren.
Groenland ligt voor het grootste gedeelte boven de poolcirkel, en er ligt daar dus geen dun laagje rijp zoals we hier in de winter wel eens hebben, maar een forse laag bevroren water van zo’n drie kilometer dikte. Dat smelt je niet weg in een paar dagen tijd. Hoe graag men dat ook zou willen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.