Gevriesdroogd ijs

February 25th, 2011

Het kon moeilijk anders; na alle tegenslagen van vorig jaar, toen uitstel volgde op uitstel en mensen die hun hand niet omdraaien voor een ruimteritje tijdens een fietstocht een heup breken, verliep de lancering van shuttle Discovery 24 februari haast vlekkeloos.
Okee, er ging wel het een en ander mis; bij het openen van ‘t luik brak er een stukje van een keramisch tegeltje af – ter grootte van een muntstuk. Dat is ter plekke gerepareerd met een hittebestandige kit. Vervolgens stak er vlak voor het tijdstip dat gelanceerd zou gaan worden een computerprobleempje z’n kop op die ervoor zou kunnen zorgen dat niet gestart kon worden. Om dat op te kunnen lossen werd het aftellen vijf minuten voor tijd nog eens extra voor anderhalve minuut onderbroken – en daarna ging eigenlijk alles prefect. Alles wat nog getest moest worden werkte als een zonnetje en ook de lancering zelf verliep voorbeeldig. Mooi gezicht, zo op ‘t computerscherm – al had ik natuurlijk veel liever op de causeway gestaan, waar die beide kennissen van me braaf uren en uren hebben staan wachten terwijl ik me lekker relaxed tegoed deed aan een gevriesdroogd ijsje.

Ach, en doordat ik het thuis heb gevolgd en niet overzee heb ik tevens meer moois kunnen zien. Vorige week vertelde ik al van die bevoorradings-unit, Johannes Kepler, die vorige week donderdag naar boven is geschoten vanaf Kourou. Vandaag is die unit aan ruimtestation ISS gekoppeld, en ook dat heb ik rechtstreeks kunnen zien. Niet echt een unieke gebeurtenis, en op ieder gewenst moment terug te kijken op internet, maar nog steeds leuk om te zien gebeuren op het moment dat ‘t daadwerkelijk gebeurt… driehonderd kilometer boven ons hoofd.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.