Een eigen willetje

August 17th, 2009

Zoals iedereen die op tijd wakker moet worden heb ik een wekker. De mijne wekt me niet alleen door de radio aan te zetten, maar ook met licht. Ik heb een Philips Wake-Up Light. Een HF3461/01 om precies te zijn. Je kunt ‘m ook als leeslampje gebruiken, en er zelfs de tijd op zien!
Werkt het? Ja… in een verduisterde kamer of als je wakker moet worden voor het buiten licht is geeft de lamp die een half uurtje voordat de wekker afgaat langzaam steeds feller gaat branden net een extra duwtje in de rug. Ik word geregeld voor de wekker wakker, puur en alleen omdat er een gloeilamp van 70 watt naast me staat te gloeien. Nog steeds ben ik de eerste uren van de dag niet te genieten, maar dat zal wel genetisch zijn. Ik ben in elk geval wákker.

Als ik het apparaat wil blijven gebruiken zal ik dus volgend jaar lampen in moeten slaan, want de 70-watters worden binnen niet al te lange tijd verboden, en fatsoenlijke lampen zijn meestal niet dimbaar. Met alle respect snap ik ook werkelijk niet waarom voor een fittinkje is gekozen, en niet voor een clustertje LED-jes die samen daglicht emuleren. De Living Colors van dezelfde fabrikant bewijst dat dat kan, en is een heel stuk innovatiever dan een wekkerradio met ingebakken PLC-gestuurde lichtdimmer. Stuk duurder om te maken, dat wel…

Mijn wekker heeft ook wat rare trekjes. Toen ik korte tijd geleden terugkwam van vakantie, bleek bij terugkomst de lamp van mijn wekker voluit te branden. Ik gaf mezelf de schuld, en ben zelfs rekensommetjes gaan maken om het aantal uren in drie weken vermeningvuldigd met het vermogen van de lamp om te rekenen naar kilowatturen. Niet dat dat ook maar iets aan de situatie zou kunnen veranderen, maar het maakt onderdeel uit van het verwerkingsproces van kleine tegenslagjes.
Pas ben ik weer een paar dagen van huis geweest. Omdat ik het mezelf toch een beetje verweet heb ik voordat ik de deur achter mij dichttrok extra goed gecontroleerd of er geen wektijd ingeprogrammeerd stond én of de lamp uitstond. Dat was het geval, maar ook nu werd ik bij thuiskomst getracteerd op een lamp die fel schijnend naast mijn bed stond te staan. Puur rationeel gezien zou dat niet moeten kunnen, tenzij er iets gemeens in het PLC van de wekker geprogrammeerd zit, dat ervoor zorgt dat als je ‘m enige tijd met rust laat hij spontaan voor bedlampje gaat spelen. Als een ‘Hallo, ik ben er ook nog!’
Waar gaat het heen als zelfs huishoudelijke apparaten zich ontpoppen tot ordinaire aandachtshoer?

One Response to “Een eigen willetje”

  1. Christiaan Says:

    Net contact gehad met het servicecentrum van Philips, en moet zeggen dat ze er heel zorgvuldig en correct mee omgaan. Top.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.