Trots op Europa

June 2nd, 2009

Nog maar twee nachtjes slapen en we mogen weer stemmen. Voor het eerst in de meer dan tien jaar dat ik trouw de gang naar ‘t stemlokaal maak is dat geen kwestie van twee knopjes indrukken, maar van een hokje inkleuren met rood potlood. Leve de vooruitgang?

Ik verbaas me wel over de campagnes die gevoerd worden. Partijen aan beide kanten van het politiek spectrum proberen schaamteloos in te spelen op onderbuikgevoelens, door vanalles roepen over minder Brussel of groter worden dan de VVD. Die clubs lijken, ook nu er grotere belangen spelen, zich vooral te willen profileren als landelijke partij die, als het echt niet anders kan, en om in the picture te blijven, wel een mannetje wil stationeren in Brussel. Alsof Gemeentebelang Frubbeldammerveen meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Hoe je ook over de EU denk, hij is er en we hebben er elke dag mee te maken. Het heeft weinig zin je handen voor de oren te doen, je ogen dicht te knijpen en heeeeel hard liedjes te zingen en net te doen alsof de rest van de wereld niet bestaat. De EU is niet perfect, maar in plaats van daartegen te ageren of het te negeren kun je ook proberen van binnenuit daar iets aan te doen. In de eerste plaats zou het bijvoorbeeld mooi zijn als het totaal overbodige gereis van mensen en vrachtwagenladingen dossiers tussen Brussel en Straatsburg op zou kunnen houden, net als die rare hobby elk half jaar van voorzitter te wisselen. Het zou een stuk praktischer zijn als dat zou worden vervangen door een rechtstreeks door het volk gekozen voorzitter, niet in de vorm van een land maar een persoon, die niet tweemaal per jaar wordt vervangen, maar pas na een jaar of vijf. Belastingharmonisatie tussen de verschillende lidstaten zou ook mooi zijn, en persoonlijk zou ik het toejuichen vinden als nationale legers op termijn wordt vervangen door een Europees leger. Scheelt wellicht een boel gezeur als er weer eens nieuwe straaljagers gekocht moeten worden, om maar een zijstraat te noemen. Heel oneerbiedig gezegd wekt het Europees Parlement zoals ‘t nu is de indruk een logge praatgroep te zijn, die vooral leuk is voor lobbyisten, maar waar ik als burger weinig grip op heb. Daar valt nog wel het één en ander aan te verbeteren.

Op dit moment neig ik er sterk naar mijn stem te gunnen aan een nieuwe partij, de Newropeans. Niet alleen de Stemwijzer, maar ook de Voorkeurkieswijzer heeft me (iemand van) die partij aangeraden. Daarnaast is het ook nog eens een sympathieke club met frisse ideeën, en dat mag best.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.