lekker lenteweertje

April 2nd, 2009

Het heeft iets wrangs… een van de redenen waarom ik tot gisterochtend in Madrid zat, was de mogelijkheid een voorsprongetje te nemen op de lente. dat pakte anders uit. De eerste twee dagen heerlijk weer gehad, en eindelijk de mogelijkheid gehad te wandelen in Campo del Moro. Dat heb ik in het verleden vaker gewild, maar eigenlijk altijd zat de poort op slot. Plus de laatste kans gepakt door een ander park, Jardines de Las Vistillas, eveneens een oase van rust in het hectische centrum, vlakbij het Koninklijk Paleis, te lopen. Dat park verdwijnt binnenkort en maakt plaats voor de ‘Stad van de Kerk,’ een soort mini-Vaticaan.
Het was ook nog lekker weer tijdens ‘n bezoek aan Segovia, een oud stadje, de binnenstad is door UNESCO erkend als werelderfgoed, met onder andere een mooi bewaard gebleven Romeins aquaduct en mooi uitzicht op besneeuwde bergtoppen.
Ja, en sneeuw heb ik net niet gehad, maar de rest van m’n verblijf in Madrid was het niet echt lente-achtig. Wind, regen, temperaturen rond of onder de 10 graden. Niet mijn ideaalbeeld van een prille lente in de hoofdstad van Spanje.
De sfeer in de stad vond ik ook minder, en dat lag niet alleen aan het weer; de werkloosheid in Spanje ligt nu op bijna 15% wat, uit de losse pols, zou betekenen dat een stad als Madrid evenveel werklozen heeft als Amsterdam inwoners. Je ziet er nu ook beduidend meer straatverkopers, schoenpoetsers en bedelaars op straat dan pakweg een jaar geleden. De keerzijde is wel, dat het nu mogelijk is een prachtige ruime hotelkamer met ligbad en balkon met uitzicht op de Gran Via kunt krijgen voor een prijs waar je tot voor kort een hok zonder ramen met een gammel bed voor kreeg.
Ook fijn is dat een ontbijtje met churro‘s en chocolade ook prima smaakt als het buiten regent, en dat de expositie Star Wars: The Exhibition nog te zien tot 19 april, en dus ook nog in de periode dat ik er was. Niet echt groot, maar best leuk om filmrekwisiten in ‘t echt te zien.
Terug naar Nederland was minder leuk. Als de metro staakt, kun je alleen met de taxi naar het vliegveld. Natuurlijk is ook het vliegtuig naar Eindhoven vertraagd, net als de trein tussen Einhoven en Den Bosch, die niet alleen veel te laat aankomt, maar ook in Best last krijgt van een geblokkeerde rem, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar dat ben ik niet van plan. Ik ben hartstikke veilig thuis, het is heerlijk weer, en ik heb er een paar herinneringen bij die het waard zijn om te koesteren.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.