Speakers Corner en aanverwante zaken

March 23rd, 2009

Londen heeft de naam een dure stad te zijn. Daar heb ik me op voorbereid, maar voor zover ik ‘t nu kan beoordelen valt het 100% mee.
Na een stukje lopen kwam ik vandaag terecht bij de National Gallery, waar realistisch werk van oude meesters te zien is. Entree: gratis.
Na een stukkie verder te lopen, door een park en langs Buckingham Palace, kwam ik in Hyde Park terecht. Het gedeelte tussen Hyde Park Corner en Speakers Corner, wat ik graag wou zien, is een onaantrekkelijk grasveld met wat platanen erlangs. Gelukkig maakt Speakers Corner zelf veel goed. Heel bijzonder. Het ging vooral over religie en evolutie.

Nog een stuk verder lopen: Chelsea Farmer’s Market. Of het ooit een plek is geweest waar boeren vlees en groenten verkochten, of juist een soort openlucht-Welkoop durf ik niet te zeggen. Nu is ‘t in ieder geval een plek met veel terrasjes en eettentjes.
Hier zou je eventueel een boel geld kunnen besteden, maar in een alternatief winkeltje een liter rijstsap met amandelsmaak kopen helpt ook tegen de dorst, en scheelt een boel tijd.
Volgende stop Saatchi Gallery. Ook niet gepland, maar ze hebben hier een expositie getiteld Unveiled, ofwel Ontsluierd. Moderne kunst uit het Midden en Verre Oosten. Gedurfd, kritisch en bij vlagen aangrijpend. De zaal vol knielende vrouwen, gemaakt uit rollen aluminiumfolie, deed me echt wat.
De bejaarde wereldleiders in ‘n rolstoel had juist iets grappigs.
Ook deze expositie is gratis te bezoeken.
Na nog weer een stukkie lopen komt Hyde Park Corner weer in zicht, dus besluit ik bij Buckingham Palace te kijken of de wacht gewisseld word. Antwoord: nee, maar morgenochtend wel. 11:30, als ik ‘t goed onthouden heb.
Op zicht richting Westminster gelopen, toeristes geholpen met het maken van foto’s, de Thames overgestoken, en via de zuidoever en een tussenstop bij een koffietentje (espresso van Nero… Lekker!) en een supermarkt naar de Tower Bridge gelopen. Indrukwekkend ding, zo in ‘t donker.
Na nog wat geloop sta ik bij het Monument, dat herinnert aan een grote brand die hier in de middeleeuwen heeft gewoed. De zuil is hol, en overdag kun je tegen betalind de 311 traptreden beklimmen, voor ‘t uitzicht.
Gelukkig is hier ook een metrostation.
M’n voeten hebben inmiddels wel genoeg geleden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.