Spuuglelijk

May 19th, 2008

Eind vorig jaar werd een nieuwe vleugel van het Del Prado-museum geopend; de Jerónimos-vleugel. Destijd is er best wat media-aandacht aan gegeven, en niet onterecht. De aanblik van het bijna twee eeuwen oude hoofdgebouw is namelijk hoegenaamd niet veranderd; het oude en nieuwe gedeelte zijn met mooi aan het zicht onttrokken gang verbonden. Bovendien is een nieuwe vleugel geen overbodige luxe, zeker voor een museum dat meer dan driekwart van haar collectie in het depot heeft liggen.
Wat mij echter flink tegenvalt is de nieuwe vleugel zelf. Die heeft niet alleen 150 miljoen euro gekost, wat ik toch best fors vind, maar ‘t is ook nog eens spuuglelijk niet mijn smaak. Het gebouw staat recht naast een oude kerk, op de plek van een voormalig klooster, en de moderne architectuur vloekt ontzettend contrasteert met de statige, klassieke gebouwen eromheen. De klassieke elementen van het voormalige klooster, dat in het nieuwe deel van ‘t museum schijnt te zijn verwerkt, zijn van buitenaf gezien erg goed verstopt. Best wel een afknapper.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.