Stoplicht

March 5th, 2008

Ja, ik beklaag me wel erg vaak over dingen die op of langs de weg gebeuren. Klopt. Toch denk ik dat iedereen die ooit in Doetinchem geweest is zal beamen dat de stoplichten aldaar een ramp zijn. Het zijn er verschrikkelijk veel, en ze staan op z’n zachts gezegd bizar afgesteld.
Ik heb me wel eens verbaasd over de fietsersstoplichten, bijvoorbeeld. Ook Doetinchem heeft tegenwoordig van die hippe lichten die van 10 naar 1 aftellen tot het groen wordt. Wat afgeteld wordt durf ik niet te zeggen. Het zijn in ieder geval geen seconden, want ik heb wel eens geklokt, en tussen het cijfer 10 en de kleur groen zit ruim een halve minuut. Vervolgens zul je als fietser trouwens snel moeten zijn, want, zonder overdrijven, het licht staat langer op oranje dan op groen. Als je toevallig met de ogen knippert zou je ‘t kunnen missen.
Misschien zit daarom dat aftelmechanisme er wel op…

Een ander berucht punt is de spoorwegovergang aan de Terborgseweg. Extreem lang dichtblijvende spoorbomen zorgden daar in het verleden voor lange rijen walmende stilstaande auto’s. Tegenwoordig is dat niet meer het grootste probleem. De verkeerslichten des te meer.
Het zijn er lachwekkend veel, en kennelijk zijn die op een rare manier afgesteld om de spoorbaan zo goed mogelijk leeg te houden. Als je een tijdje voor het ene rode licht staat te wachten, en kijkt naar het geknipper van de lichten verderop lijkt ‘t net een disco.
Het zorgt misschien voor een lege spoorwegovergang, zulke korte en onvoorspelbare rood- en groentijden brengen heel andere risico’s met zich mee. Zo heb ik gisteravond behoorlijk veel geluk gehad. Voor mij reed een rode Golf met kenteken HP-GJ-57 die het op oranje springen van ‘t licht voor ‘m kennelijk een goede reden vond bovenop de rem te gaan staan. Het enige dat ik kon doen was een noodstop, en ja, dat ging net goed. Ook de auto achter mij kon stoppen, maar die daarachter had dat geluk niet. Niet veel meer dan twee bumpers die elkaar net geraakt hebben, als ik ‘t wel heb, maar toch… het blijft raar dat als het ene licht net op groen gaat, een andere, na een bocht en nog geen honderd meter verderop, rood wordt.

3 Responses to “Stoplicht”

 1. Sas Says:

  Tja dat is Doetinchem he hahahahahaha
  Ik stoor me dr niet meer aan ;)
  Je zult ermee moeten leren leven :P

  Liefs Sas

 2. Krizzz.nl Says:

  Of een sluiproute pakken.
  Ongetwijfeld wil Doetinchem met dit soort kunsten haar dorpse imago onderstrepen, maar ‘t komt wel heel erg derdewerelds over…
  Een paar jaar geleden heeft een garagehouder in Pretoria met de instellingen van verkeerslichten gerommeld om meer klanten te krijgen. Onwillekeurig moest ik daar aan terugdenken :)

 3. Inge Says:

  Tja, een niet nader te noemen persoon…., heeft zo ook al eens een Celeste aan gort gereden…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.