Yildirim, Verdonk en Plasterk

September 13th, 2007

Net iets meer dan een uurtje geleden was de een of andere discussie te horen op KinkFM, een zender die ooit toegewijd was aan muziek die je elders niet hoorde, maar nu dezelfde eenheidsworst draait als de rest. De stelling van DJ en sidekick kwam er min of meer op neer dat dat het niet zo raar is dat de SP Yildirim niet op een stoeltje in de Eerste Kamer wil, omdat deze man ‘niet zo goed is in Nederlands’ en het uberhaupt wenselijk zou zijn alleen geschoolde mensen toe te laten in de politiek ‘want het zijn toch volksvertegenwoordigers’
In mijn ogen is het niet meer dan terecht dat Yildirim wel zitting neemt in de Eerste Kamer; hij heeft tenslotte met voorkeurstemmen die zetel verworven. Zo werkt ons democratisch bestel nou eenmaal. Tuurlijk is er niets vreemds aan iemand te vragen of ie z’n stoeltje weg wil geven aan iemand die hoger op de lijst staat. In goed overleg kan veel, maar onder druk wordt niet alles vloeibaar.

Ik ga er ook niet vanuit dat Verdonk haar zetel in de Tweede Kamer ter beschikking stelt aan de VVD, nu ze na een niet eens zo heel gepeperde uitspraak (maar wel de tigste keer dat ze doelbewust de confrontatie zocht met de rest van de partij) aan de kant is gezet. Moet je ook niet eens willen. En dan is de VVD nog een partij die de democratie een warm hart toedraagt, en niet, zoals de SP een partij de graag hard roept dat de Eerste Kamer geen enkel doel dient en zo snel mogelijk afgeschaft moet worden. Hierdoor vind ik het nog veel vreemder dat er de afgelopen tijd zo’n enorm gedoe is geweest nu er een stoeltje niet bezet zou gaan worden door degene die ze in gedachten hadden. Wat maakt dat uit, als het een stoeltje is in wat zij zien als een inhoudsloze herensociëteit? En als die man om wat voor reden dan ook niet geschikt zou zijn voor die funktie, waarom stond hij überhaupt op de kandidatenlijst?

De opmerking van DJ en sidekick dat alleen mensen met een bepaalde opleiding politiek zouden mogen bedrijven schiet mij echt in het verkeerde keelgat. Snobisme ten top. In een dergelijke funktie moet op individueel niveau gekeken worden of iemand capabel is, niet of iemand al dan niet een jaartje meer of minder in de schoolbanken heeft gezeten. Opleidingsniveau en gezond verstand hoeven niet per se hand in hand te gaan. Tanja Nijmeijer is tenslotte ook academisch gevormd, maar heeft, gedreven door idealen, toch een niet bepaald slimme keuze gemaakt.
Afgaande op stukjes van haar dagboek beheerst zij de Nederlandse taal trouwens ook niet tot in de puntjes, wat me wel verrast voor iemand die op zo’n hoog niveau met taal bezig is geweest, en daarin is ze zeer zeker niet de enige. Volgens minister Plasterk zou het ‘een drama’ worden als in de toekomst geeist zou worden dat iedereen voor het eindexamen van de middelbare school een voldoende zou moeten halen voor Nederlands, Engels en Wiskunde. Naar het schijnt zou de helft van alle scholieren dan zakken voor het examen. Dat vind ik veel, niet in de laatste plaats omdat daar ongetwijfeld mensen tussen zitten die op een bepaald moment een verslag of iets dergelijks zullen moeten typen en er dan achterkomen dat de spellingscontrole van Word niet alwetend is. Dat vind ik persoonlijk een stuk erger dan het feit dat Yildirim een beetje een accent heeft.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.