Hoegaarden

November 5th, 2006

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Heel stiekem genoot ik ervan toen ik hoorde dat de eerste pogingen om Hoegaarden te brouwen in Jupille een donker en zuur drankje opleverden. Bier en traditie gaan tenslotte hand in hand, en het is op z’n minst een beetje raar bier niet meer te brouwen in de plaats waar het al sinds de middeleeuwen vandaan komt. Zeker als het drankje ook nog eens de naam van die plaats draagt.
Inmiddels lijkt de sluiting van de brouwerij in Hoegaarden echter onomkeerbaar; de eerste brouwketels zijn getransporteerd naar Jupille, maar er wordt al gesuggereerd dat straks alle Hoegaarden uit Rusland komt. Op zich nog niet eens zo’n hele rare gedachte; graan en hop komen vaak al uit oost Europa.
Okee, dit is nou eenmaal hoe globalisering werkt, maar toch… voor m’n gevoel hoort Hoegaarden gebrouwen te worden in Hoegaarden, Jupiler in Jupille, Budweiser in Budweis en Grolsch in Groenlo. Er is alleen een verschil tussen culinaire en zakelijke tradities.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.