Ideaal

June 4th, 2006

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Vandaag kwam een collega van me terecht bij een artikel op de website van VNO-NVW. Geschreven 1999, maar desondanks nog behoorlijk aktueel.
In het artikel wordt een ploegensysteem met zes ploegen besproken. Ofwel; werkweken van vrijdag tot donderdag, gevolgd door een weekend van vrijdag tot donderdag. Ideaal!Okee, misschien moet ik iets duidelijker zijn in het waarom ‘t zo ideaal is. Kijk, in principe is een systeem met zes ploegen gewoon een volcontinu-variant op drie ploegen (da’s vijf dagen ochtend-, middag- of nachtdienst, gevolgd door twee dagen vrij)
Dit maakt het administratief een stuk simpeler; een week duurt echt een week. Dit maakt het mogelijk dingen voor jezelf te plannen zonder continu naar je dienstenrooster of agenda te hoeven grijpen. Dit is ook makkelijk voor werkgever en dagdienstpersoneel; het is veel makkelijker te onthouden wie wanneer werkt. dagdienstpersoneel heeft een hele week lang maar met 1 ploeg te maken (letterlijk, want de ochtenddienst loopt in dit systeem van 8 tot 16.15, wat meteen het allerallerallergrootste nadeel van traditionele ploegendiensten opvangt; het dagenlang veel en veel te vroeg opstaan. 6 uur ‘s ochtends is een prima tijd om nog wakker te zijn, maar geen tijd om al wakker te zijn. Heel slecht voor je bioritme, nog slechter voor je motivatie)
Nog een voordeel voor de werkgever; voor de drie weken aaneengesloten vakantie waar iedereen recht op heeft, hoeft de medewerker maar 7 dagen te snipperen. Het extra geld dat een volle ploeg extra kost, betaalt zich op vele manieren weer terug… wedden?
Eerlijk gezegd zie ik alleen maar voordelen…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.