Last.fm

December 10th, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Op mijn PC zit spyware, en in dit geval wordt zelfs behoorlijk privavygevoelige informatie verzameld. Doelbewust en met mijn instemming, trouwens.
Op aanraden van mijn broertje heb ik me ingeschreven bij last.fm, en draai ik AudioScrobbler. In mijn geval in de vorm van een plugin in WinAmp die bijhoudt wat voor muziek ik zoals op m’n pc luister. Deze data wordt doorgestuurd naar een centrale server, waardoor iedereen die er ook maar een beetje geinteresseerd in zou kunnen zijn direkt kan zien waar ik in m’n vrije tijd zoal naar luister.
Leuk? Nuttig? Ja! Last.fm is feitelijk gewoon een social network, zoals Orkut, Hyves, Hi5, Friendster en hoe die zut ook allemaal mag heten… maar in dit geval helpt je muzieksmaak je met het vinden van boeiende mensen, fijne stukjes tekst en krijg je ook nog eens muziek aangeraden waar je eigenlijk eens naar zou kunnen luisteren.
Een keer geen zin om weer diezelfde CD op je computer af te spelen? Mep de Last.fm-player op je PC, en je streamt helemaal gratis de muziek die je wilt horen. Welk platform je ook gebruikt, want, ja, op je nu een machine hebt die draait op Windows, MacOS of de een of andere unix-variant, er is altijd bijpassende software te vinden. Zelfs als je een iPod, Amiga of Xbox gebruikt om je muziekjes mee af te spelen.

Na deze lofzang voel ik me bijna verplicht ook wat negatieve punten te noemen, en gelukkig zijn die er ook. Zo komt het zo nu en dan voor dat last.fm niet bereikbaar is. Daarnaast is de muziekdatabase van last.fm (die goeddeels wordt gevuld vanuit musicbrainz) groot, maar verre van volledig en ook nogal vervuild. Er zijn nogal wat bands die onder verschillende namen opduiken, en als je bijvoorbeeld zoekt naar de Texelse band Nilsson, dan kom je terecht op een pagina over Harry Nilsson. Sja…
Ach, probeer ‘t zelf eens uit, zou ik zeggen.
I can see you listen....

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.