Grizzly

November 21st, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Vreemd.. vandaag liet een collega spontaan het woord ‘grizzlybear’ vallen toen een ander het over griezelig had.
Daarop wist ik meteen heel wijsneuzerig te melden dat grizzly inderdaad een verbastering is van het woord griezelig. De Europese kolonisten vonden die beestjes een beetje eng, namelijk.
Valt me trouwens op hoeveel dieren internationaal bekend zijn met een typisch Nederlandse naam. De bekendste is natuurlijk aardvark, maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook boomslang, blaasop, en de white rhino.
Die laatste is wel een verhaal apart, trouwens. De witte neushoorn heet zo, omdat ie een platte bek heeft (de zwarte neushoorn heeft juist weer een soort snavel). Wijde neushoorn werd wide rhino, dat werd verbasterd tot white rhino, en dat werd daarna weer witte neushoorn. Niet meer vergeten, he?

Over grizzlyberen heb ik ‘t al gehaad, maar hoe de teddybeer aan z’n naam komt is ook nog best een grappig verhaal.
In Amerika had met ooit een president met de naam Theodore Roosevelt. Hij hield nogal van jagen, en om met die kerel te slijmen had ooit iemand een beer vast laten binden in een gebied waar hij zou gaan jagen.
Inderdaad, Roosevelt zag die beer, maar hij vertikte het op dat weerloze beestje te schieten. Sja.. en laat die Roosevelt nou als bijnaam Teddy hebben…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.