Virus

November 8th, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Het klinkt als het concept voor een hele slechte film; bij een Amish-meisje wordt min of meer toevallig polio geconstateerd. Een ziekte die men in de westerse wereld eigenlijk zo goed als uitgestorven achtte. Het is onduidelijk hoe en waar ze dit virus (waarschijnlijk een gemuteerde versie van het levend vaccin) heeft opgelopen, maar om verdere verspreiding te kunnen voorkomen is het belangrijk zo snel mogelijk in kaart te brengen welke van haar dorpsgenoten al dan niet zijn besmet.
De enige manier om daarachter te komen is het verzamelen van de uitwerpselen van de inwoners. Dit klinkt simpeler dan het is, want in het dorp is geen telefoon, vrouwen mogen niet aangesproken worden als hun man niet in de buurt is, en op het enige bestaande strooibiljet waarin wordt uitgelegd hoe je poepmonsters moet nemen staan een watergespoelde toiletpot en een plastic emmer afgebeeld… dingen waarnaar je tevergeefs zult zoeken in een Amish-dorp. Daar komt nog eens bij dat niemand in het dorp als kind z’n prikjes heeft gehad.
Na veel gedoe zijn 5 van de 24 gezinnen die het dorp telt bereid aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Vijf mensen uit drie van deze onderzochte gezinnen blijken positief.

Vergezocht? Nee. Het bovenstaande gebeurt echt. Op dit moment, in een dorpje in Minnesota. Ver weg, maar eerlijk gezegd vind ik het op een bepaalde manier best eng.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.