Parlementsverkiezingen in Zimbabwe

March 31st, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Pffff… Ik probeer iets zinnigs te schrijven over die verkiezingen in Zimbabwe, maar ‘t lukt voor geen meter.
Maar ja.. wie graag een idee wil krijgen wat voor gast die huidige president is, lees dan dit fijne kranteartikel eens. Zegt genoeg.

De afgelopen tijd hebben twee journalistes van het NOS-Journaal op een toeristenvisum door Zimbabwe gereisd, en verslag gedaan van hun reis. Hartstikke verboden, maar ‘t kan niet anders.
Hun reisverslag leest prettig weg, en heeft voor mij ook iets herkenbaars. Vanwege die twee keer dat ik dat land tijdens een vakantie bezocht.

Gek genoeg kan ik nog ‘t minst uit de voeten met die wisselkoers tussen de Zimbabwaanse en Amerikaanse dollar. Nicole le Fever en Esther Bootsma kregen dus 13.000 Z$ voor 1 Amerikaanse dollar. De laatste keer dat ik in Zimbabwe was, was dat nog 1000. Een jaar daarvoor kreeg je zelfs maar 80 Zimbabwaanse dollars voor een dollar. Jeumeg, wat een inflatie!

Ook hier een update: Bleeeeh! De einduitslag maakt me niet vrolijk; 78 van de door het volk te kiezen zetels gaan naar de zittende regeringspartij. Tel daar de 30 door de president in te vullen zetels bijop, en je krijgt een ruime twee derde meerderheid. Genoeg om die wijzigingen door te drukken die Mugabe zo graag wil, zoals de oprichting van een senaat en de mogelijkheid voor Mugabe om z’n eigen opvolger aan te wijzen als ie in 2008 met pensioen gaat.
Niet dat die oppositiepartij zo geweldig is, maar eigenlijk had ik stiekem wel gehoopt op een wisseling van de wacht. Nag wel een keer, na 25 jaar hetzelfde.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.