Weer een euro verdiend dit jaar…

March 30th, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Sinds afgelopen zaterdag is het weer zomertijd. Iedereen zet de klok een uur vooruit, zodat het net lijkt alsof het ‘s avonds langer licht blijft en dus kunt besparen op je energiekosten. In werkelijkheid sta je gewoon een uur eerder op. Vond ik dit jaar niet echt leuk, want m’n wekker liep af om 5 uur ‘s ochtends (da’s 4 uur wintertijd)
De zomertijd is voor het eerst ingevoerd tijdens de eerste wereldoorlog, later afgeschaft, en eind jaren 70 opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis.
Energieleverancier Nuon heeft eerder deze week een persbericht de wereld ingestuurd, omdat ze een onderzoek heeft laten doen naar wat de zomertijd nou eigenlijk oplevert, en wat men ervan vindt. Om met dat laatste te beginnen; 43% van de bevolking is blij met de zomertijd (volgens Nuon is dat het merendeel van de Nederlanders) 11% is tegen en de overgebleven 46% heeft zoals altijd geen mening.

Fel tegenstander van de zomertijd durf ik mezelf niet te noemen, maar echt gelukkig ben ik er niet mee. Vroeger opstaan (mini-jetlag!), alle klokken in huis verzetten (m’n telefoon en horloge stonden tot vandaag nog ingesteld op wintertijd), verkeersongelukken door de laagstaande zon (waar je dankzij de zomer- en wintertijd geen 2, maar 4 keer per jaar mee te maken krijgt) en het hele gedoe rondom het klokken verzetten is ook best verwarrend. Uit het Nuon-onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de bevolking denkt dat de klok een uur teruggezet moet worden aan het begin van de zomertijd.
Voor de rest is het natuurlijk ook verwarrend dat aan de andere kant van de oceaan de zomertijd pas op 3 april ingaat, en dat ze in die paar landen op het zuidelijk halfrond waar ze ook een zomer- en wintertijd hebben de klok precies de andere kant opzetten (daar is ‘t nu wintertijd), waardoor het tijdsverschil tussen noord en zuid groter wordt. Dat niet alle landen eraan meedoen maakt ‘t ook lastig. In Canada, de Verenigde Staten, Brazilie en Australie is het zelfs zo dat ze in sommige delen van ‘t land wel zomer- en wintertijd kennen, maar in andere delen niet.
Ik heb ooit van iemand (die er zelf aan mee had moeten doen) gehoord dat een best wel belangrijke teleconferentie tussen Japan en Nederland uiteindelijk niet door is gegaan, doordat de Japanners een uur te vroeg probeerden verbinding te krijgen met een leeg kantoor in Nederland. De Japanners hadden er geen rekening mee gehouden dat in Europa de wintertijd weer in was gegaan.

Persoonlijk vind ik ‘t hele gedoe een beetje onhandig, dat klokken verzetten, maar ja.. de zomertijd is ook helemaal niet bedoeld om handig te zijn, en dat je je fitter voelt in de zomer komt ook niet door dat ene uurtje. Het enige doel van de zomertijd is energiebesparing. Wordt dat bereikt? Ja; Nuon heeft becijferd dat de zomertijd ons allemaal 14 miljoen euro per jaar aan energiekosten bespaart. Naar boven afgerond komt dat neer op 1 euro per persoon.
Leuk, maar ik vraag me af of je niet een veel grotere besparing kunt realiseren als je woningen slimmer zou inrichten en beter isoleert. De grootste energieslurper in de zomermaanden is tenslotte niet de schemerlamp in de kamer of de lamp boven de keukentafel, maar de airconditioning.

One Response to “Weer een euro verdiend dit jaar…”

  1. Krizzz.nl » Blog Archive » Zomertijd… Says:

    […] Vorig jaar had ik het geluk deze tijd van het jaar op een plek door te brengen waar ze slim genoeg zijn er geen zomer- en wintertijd op na te houden. Toen ik vertrok zat ik in een andere tijdzone en moest ik m’n horloge een uur verzetten, toen ik terugkwam hoefde da niet meer. M’n horloge stond meteen op wat we hier de zomertijd noemen. Een vervelend gedoe blijft het wel. Ineens blijft het ’s ochtends een uur langer donker, en, hoewel het per persoon bijna een euro aan energiekosten schijnt te schelen, levert het hele ge-etter elk jaar meer problemen op dan ooit gedaan heeft. […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.