Veevoer

February 1st, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Morgen wordt er een spoeddebat gehouden in de Tweede Kamer, over wat men de veevoerkwestie is gaan noemen. Marianne Thieme heeft weer eens iets van zich laten horen, en zij denkt dat er stoffen in veevoer te vinden zijn die ‘kankerverwekkende gevolgen’ voor de mens zullen hebben. Om deze bewering kracht bij te zetten citeert ze uiterst selectief uit een vertrouwelijk VROM-rapport van meer dan een jaar geleden, dat via de site van Wakker Dier illegaal wordt verspreid.
Uiteraard heb ik de moeite genomen dat rapport te downloaden en door te lezen, en wat mij opvalt is dat er heel weinig instaat met betrekking tot gerommel met veevoer. Er wordt vooral verwezen naar de zware industrie die rookgasfilters niet tijdig verwisselt of ‘per ongeluk’ vuil water loost.
Behoorlijk kwalijk, maar ja.. strikt gezien is zelfs het breken van kapotte TL-buizen (hele buizen zijn chemisch afval, gebroken buizen mogen met de vuilnisman mee) of het niet scheiden van plastic, papier en banenenschillen op kantoren ook een milieudelict.

Het hele rapport komt erop neer dat bedrijven vaak op een creatieve manier omgaan met afvalstromen, en erg hun best doen op een zo gemakkelijk en goedkoop mogelijke manier van hun troep af te komen, en daarbij eindigt wel eens chemisch afval in het riool en asbest in het grofvuil. Eerlijk gezegd durf ik dat geen nieuws te noemen.
Dan de aandacht die gegeven wordt aan vervuilingen in veevoer. In het rapport staat welgeteld een hele alinea die daaraan is gewijd, en een bijlage waarin wordt verwezen naar de MPA-affaire van pakweg drie jaar geleden.
MPA is link spul, maar voor varkens is het een stuk giftiger dan voor mensen. Ze worden er ziek van en het kan een miskraam opwekken. Lijkt me dus niet dat ze ‘t er doelbewust ingestopt hebben, want niemand zit te wachten op goedkoop ziekmakend voer. Misschien was het dus wel niet ze heel slim om suikerwater van een farmaceutisch bedrijf te gebruiken om veevoer van te maken. Er had bij die veevoerfabrikanten al een belletje moeten gaan rinkelen toen ze te horen kregen dat de frisdrankfabrikanten datzelfde suikerwater niet meer wilden gebruiken, omdat dat problemen opleverde met de Warenwet.
Iets soortgelijks kun je zeggen over de laatste dioxinezaken. Het was niet zo slim van Verkest om aardolie te gebruiken in plaats van dierlijke of plantaardige olie, en McCain zou ook niet onverstandig zijn geweest als ze van te voren hadden gekeken of de mergelklei die ze bij de frietfabricage gebruiken wel dioxinevrij was.
Het gaat me alleen wel iets te ver om op basis van dat soort incidenten te beweren dat de hele veevoersector door en door rot is. Dat de controle in sommige gevallen tekortschiet is een feit, maar beweren dat dat doelbewust gebeurt en dat die fabrikanten een stelletje criminele gifmengers zijn is pure laster en bangmakerij.

Mevrouw Thieme gaat in haar beweringen overigens een heel stuk verder dan het VROM-rapport, en ook in het rapport worden veel beweringen gedaan die alleen worden onderbouwd met zinnen als ‘Medewerkers van de AID duiden de varkenssector aan als een van de grootste afvalverwerkers van Nederland.’
Die laatste bewering is overigens wel waar; restprodukten van grote bakkerijen, bierbrouwerijen en dergelijke worden gewoon gebruikt als diervoer, maar daar is op zich niets mis mee. Ik zou er persoonlijk veel meer problemen mee hebben als graan dat wordt gebruikt om bier van te maken na gebruik de vuilverbrander in zou gaan. Ik hou er niet van als goed voedsel wordt verspild.

Wel verbazend dat een rapport van meer dan een jaar oud waar eigenlijk geen wereldschokkende nieuwe dingen in worden aangestipt en een gifschandaal van meer dan drie jaar geleden de aanleiding kunnen zijn voor zo’n grote mediahype.
Tuurlijk, de Fokke en Sukke van vandaag is geweldig, en ik vind ook dat het uitlekken van een dergelijk rapport best door het NOS-Journaal behandeld mag worden, maar de overtrokken manier waarop er nu door Den Haag op gereageerd wordt kan ik echt niet volgen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.