NBV

October 28th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Sinds gisteren mag de nieuwe bijbelvertaling officieel in de boekbandel verkocht worden. Het tekst stond al integraal op internet, maar toch zijn er relletjes geweest die een beetje aan de release van een nieuwe Harry Potter doen denken. Al voor het eerste exemplaar (legaal) over de toonbank ging was de uitgever door de hele voorraad heen, en in Eindhoven vond New-age-winkel De Hermiet het niet nodig zich aan het embargo te houden, maar verkocht ze al voor Beatrix het eerste exemplaar in ontvangst had genomen.
Ondertussen wordt er gemopperd. Lui vinden het niet fijn dat het woord ‘Gij’ is verdwenen, of dat Maria ineens geen maagd meer is. Het taalgebruik is of te popi, of te hoogdravend (ik kies voor het laatste).

Ondertussen zijn ze in Rotterdam nog steeds aan het voorlezen.. Meteen nadat Beatrix in boekhandel Donner de eerste nieuwe bijbel in ontvangs had genomen, begon ze genesis 1 vers 1 tot 10 voor te lezen, en 499 anderen zijn op dit moment nog bezig de rest voor te lezen.

Op het eerste gezicht vloekt deze hele bijna-hype met de uitkomsten van ‘Bijbelbezit en bijbelgebruik in Nederland 2004‘, dat onderzoek van die VU-leraar, waar Trouw en de NCRV zich zo druk over hebben gemaakt.
Waar die drukte goed voor is is me een raadsel. Het verbaast me zelfs dat maar liefst 58% van de ondervraagden gelooft in een opperwezen die tijd en zin heeft zich aktief en intensief met de wereld bezig te houden (tabel 11, op bladzijde 6 van het onderzoek). Een ding is zeker; tot die 58% behoor ik niet.

Om de uitkomsten van dit onderzoek kracht bij te zetten zijn lui van Netwerk hier in ‘t dorp gaan filmen, en dat heeft een niet zo heel bijzondere reportage opgeleverd, met oude mensen die hoogdravende passages uit de bijbel tot zich nemen, een jongere generatie die daar niks van moet hebben en als running gag een huisarts die z’n antieke bijbels maar niet terug kan vinden.
Past uitstekend bij de belerende toon waarin het VU-rapport is gepresentaard, maar da’s ook meteen het probleem. Het beeld dat geschets wordt is nogal zwart-wit en eenzijdig, en komt eerlijk gezegd een beetje wereldvreemd en xenofoob op mij over. Wat is er nou eigenlijk schokkend een de uitkomsten van dit onderzoek?

Ach ja… in ieder geval heeft Halle sinds vorige week woensdag een dominee die Trouw niet meer zo snel ‘Misschien wel de beste krant van Nederland’ zal noemen, en ‘Ze laten mensen in hun waarde bij de NCRV’ zal ook wel een tijdje niet zo lekker klinken. Dit tekstje zegt wat dat betreft wel genoeg.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.