Tanktest

December 18th, 2010

Weer een berichtje over de laatste vlucht van shuttle Discovery, die nog steeds gepland staat op 3 februari. Gisteren hebben de mensen op Kennedy Space Center de langverwachte tanktest uitgevoerd.
Begin november, op de dag dat ik op een nabijgelegen parkeerplaats, onder het genot van een donut en een kopje koffie, hoopvol wachtte tot het moment dat er gelanceerd zou gaan worden, bleek dat de brandstoftank was gaan lekken en er voorlopig niet gelanceerd zou gaan worden.
Terwijl ik verder van mijn vakantie genoot, kwamen mensen van Lockheed Martin, de fabrikant van de brandstoftank, naar Florida om deze tank onder handen te nemen. Er kwamen wat vervelende verrassingen naar boven; het ijskoude waterstof bleek niet alleen barsten in de buitenste isolatielaag van de tank te hebben veroorzaakt, maar ook scheuren in de tank zelf. Die zijn allemaal gerepareerd terwijl de shuttle op het lanceerplatform bleef staan, en, na afronding, is de tank volgeplakt met sensoren en met 162 kabels aan allerhande meetinstrumenten verbonden. Meetinstrumenten die zo’n 6 terabyte aan data naar binnen hebben gezogen, toen gisteren bij wijze van proef de brandstoftank werd volgepompt met vloeibare waterstof en zuurstof, en vervolgens weer leeggepompt – en ook vandaag nog is er data verzameld, tijdens het weer op omgevingstemperatuur komen van de tank.
Nu wacht een aantal knappe koppen de schone taak al die data zorgvuldig te analyseren, en zijn ze van plan om 21 december de shuttle terug te rollen vanaf het lanceerplatform naar het assemblagegebouw om hem te röntgenen. Dit alles om te bekijken of de door de fabrikant opgelapte tank goed genoeg is om straks mee naar boven te nemen. Ben benieuwd.

Aan de andere kant van de wereld gebeurde er iets heel anders; in Kazachstan vertrok zonder een centje pijn de Sojoez met aan boord Dmitri Kondratyev, Catherine Coleman en Paolo Nespoli richting het internationale ruimtestation ISS. De tweede Sojoez-lancering van Expedition 26. Inmiddels zijn ze keurig aangekoppeld en veilig aan boord van de ISS. “In time for the Holidays.”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.