Fietsen in Frankrijk

July 14th, 2009

Er wordt gefietst in Frankrijk. Vandaag was er veel gedoe over de oortjes; de ASO vindt dat wielrenners eigenlijk geen communicatiemiddelen mogen gebruiken tijdens het fietsen, maar de teams en de renners zelf zijn het daar niet mee eens. Uit protest werd er vandaag een groot deel van de tijd gezellig rustig aan in een groepje gefietst. Ideaal bewegend behang voor tijdens de siësta. Slaapt heerlijk.
Pas helemaal op het eind werd er gesprint voor de overwinning.

Onwillekeurig doet dit me denken aan een boek dat ik een tijdje geleden heb gelezen; 43 wielerverhalen van Tim Krabbé. Een man die ik associeer met schaken en met het Gouden Ei, maar niet direct met wielrennen. Toch schijnt hij een niet onverdienstelijk fietser te zijn, en, geloof het of niet, dit boek, grotendeels een bundeling van columns, is, zelfs voor iemand die net zo weinig om wielrennen geeft als ik, best leuk om te lezen. Zeker de eerste paar verhalen, waar koersen worden beschreven vanuit de eerste persoon. Je voelt haast de adrenaline die door de aderen giert tijdens het verwoed sturen en trappen. Je verbaast je net als hij zich verbaasde wanneer ‘dat’ waarvoor uitgeweken moest worden de koploper bleek, en een wedstrijd onverwacht maar welverdiend werd gewonnen. Mooi beschreven, en ook als actie mooier dan andere zaken die normaal schijnen te zijn; afspraken wie wanneer welke tussensprint wint, minder belangrijke koersen die worden ‘gekocht.’ Ik neem aan dat dat in elke tak van sport wel voorkomt, maar sportief is anders.
Je merkt ook duidelijk dat schrijven ook een uitlaatklep is voor Krabbé. Aan een onsportieve tegenstander wordt niet alleen gerefereerd met nogal krachtige woorden die ik hier niet zal herhalen, maar de betreffende persoon wordt ook met naam en toenaam genoemd. Ook sportcommentator Mart Smeets moet het ontgelden. Die schijnt de namen van renners op een tenenkrommend slechte manier uit de spreken. Als voorbeeld wordt een Franse renner aangehaald die volgens Smeets ‘Boeroe’ zou heten.

Het boek staat vermeld op de site van Selexyz en Bruna, maar is op dit moment alleen nog tweedehands te krijgen via Bol.com.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.