Vrijdag de dertiende

March 7th, 2009

Een droevige gebeurtenis staat ons komende vrijdag te wachten. Terwijl het weer eindelijk begint op te klaren, het zonnetje zich weer laat zien en bloempjes de bermen kleuren, trekt online concertzender Fabchannel de stekker eruit. De website die al 9 jaar lang concerten in beeld en geluid streamde vanuit onder andere Paradiso en Melkweg. Tegenwoordig is streamend beeld bijna gemeengoed, maar let wel, deze site deed dat al, ver voor YouTube uberhaupt bestond, en bewegend beeld op de PC vooral werd geleverd door sites als iFilm en Trailervision. Wie kent ze nog?
De eerste dotcom-bubble… de tijd dat muziek legaal te downloaden was op mp3.com en illegaal via Napster, en eigenlijk was de mogelijkheid bestandjes te downloaden al heel wat. Op sommige plaatsen was al internet via het kabelnet beschikbaar, maar bijna iedereen was afhankelijk van een 14k4- of later een 33k6-modem en een telefoonlijn, en moest telefoontikken maken om de data binnen te zien druppelen. Knarsetandend beseffend dat in landen als Zweden en Finland al een ADSL-, soms zelfs glasvezelnetwerk beschikbaar was. In het rapport Slim Graafwerk werden overheden opgeroepen om de komende jaren, als ze toch voor een riolerinkje, electriciteitskabel of iets dergelijks moesten graven, er meteen glasvezel bijin te gooien. Dat rapport is wellicht gelezen door een handvol ambtenaren, maar er is niet echt naar gehandeld.
Zo’n tijd was het… en in die tijd al was er een Nederlandse website waarop dat handjevol mensen dat al de beschikking had over een vlotte verbinding live naar concerten kon kijken, of op een later moment kon terugkijken. Voor die tijd heel vooruitstrevend, en ook nu nog een erg leuk en nuttig concept. Jammer dat ‘t over een week niet veel meer zal zijn dan een herinnering.

One Response to “Vrijdag de dertiende”

  1. Krizzz.nl » Blog Archive Says:

    […] Fabchannel, die, net als 3voor12, on demand concertregistraties aanbood op het internet. Zoals ik al eerder meldde, geeft die met ingang van komende vrijdag de pijp aan Maarten, omdat ze ‘t hoofd niet […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.