Spaarlampen

November 30th, 2008

Twee maanden geleden is de importheffing van 66% die in het verleden op spaarlampen zat afgeschaft. De laatste tijd heb ik geen lampen meer gekocht, dus wat het feitelijke effekt op de verkoopprijs is geweest durf ik niet te zeggen. Wat ik wel jammer vindt, is dat deze maatregel het min of meer doet voorkomen alsof spaarlampen beter zijn dan gloeilampen. Zuiniger met energie, dat zijn ze, en ze gaan lager mee, maar in wezen zijn ook spaarlampen totaal verouderd. Het is gewoon een complete TL-buis, compleet met starter in een minimini-behuizing. Ingenieus, maar barstendsvol chemische rotzooi, en ja, ook spaarlampen gaan kapot, en lang niet iedereen behandelt ze netjes als klein chemisch afval. Ja, en ik ben een zeikerd… ik vind het hinderlijk dat zo’n lamp de eerste minuten ongeveer evenveel licht geeft als een klein kaarsvlammetje in de verte.
Ik word veel, veel gelukkiger van LED-verlichting. Heeft niet meer nodig dan wat spoeltjes en een gelijkrichter, brandt direct helder, gebruikt veel minder stroom dan een spaarlamp, en gaat ook nog eens langer mee. Helaas zijn ze in aanschaf op dit moment een stuk duurder, maar ja… dat waren spaarlampen 20 jaar geleden ook, en dat zit ‘m niet in de materiaalkosten. Die paar koperdraadjes en diodes kosten niet zoveel, maar onbekend maakt onbemind. Zal op den duur wel komen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.