Moederdag

May 13th, 2007

Het is moederdag, dus werd de afgelopen week weer met truttigheden gestrooid. Save The Children komt met een soort hitparade, waaruit blijkt dat Nederland het op 10 na beste land ter wereld is om moeder te zijn, waarbij zaken als moeder- en kindersterfte, het percentage werkende vrouwen en vrouwen in de politiek en ook de duur van het doorbetaald ouderschapsverlof worden gewogen.
Persoonlijk vind ik het laatste eerlijk gezegd juist een nadeel. In mijn ogen vormt een lange periode van zwangerschapsverlof potentieel een bariëre tussen vrouw en arbeidsmarkt, omdat het voor werkgevers een extra risico inhoudt; het risico dat een medewerker ineens aangeeft lange tijd niet te komen werken wegens toekomstige gezinsuitbreiding. Een (gedwongen) langdurige afwezigheid van de werkvloer, die de emancipatie niet ten goede komt.

Ursula

Dat verklaart ook een beetje waarom ik er jeuk van kreeg dat Ursula von der Leyen, minister voor ‘Familie, Senioren, Frauen und Jugend’ bij onze oosterburen, zich druk maakt om de geringe bevolikingsaanwas in Duitsland en zelfs sinds begin dit jaar Elterngeld.. een soort fokpremie. Naast 14 weken doorbetaald zwangerschapsverlof, ontvangen thuisblijvende ouders van de staat een jaar lang 67% van het laatstverdiende loon, met een maximum van 1800 euro per maand. Een minder royale vergoeding dan in de Scandinavische landen, maar het was naar het schijnt eind vorig jaar voor nogal wat toekomstige ouders aanleiding hun dokter te vragen of de bevalling niet uitgesteld kon worden… mag ik hardop denken dat iemand die met dat verzoek naar z’n huisarts gaat per definitie niet de meest ideale opvoeder zal zijn?
Soit.. feit is dat ik het er principieel moeilijk mee heb dat koppels worden aangemoedigd zich voort te planten. In mijn ogen is het helemaal niet zo verkeerd dat kinderen als een belemmering voor een verdere carriere worden gezien. Zo’n nakomeling is ook niet zomaar een speeltje, maar een hele verantwoordelijkheid.
Bovendien zijn er mensen genoeg op de wereld. Nog dit jaar zal de teller boven de 6,6 miljard uitkomen.. terwijl er pas in de negentiende eeuw voor het eerst meer dan 1 miljard mensen op de wereld waren. Ik heb echt geen hekel aan mensen, maar ‘t zijn er wel behoorlijk veel.

Paus

Kennelijk zijn er nogal wat mensen die daar heeeel anders over denken, want de EU gaat komende dinsdag praten over een voorstel om alle lidstaten te verplichten artikelen als luiers, flesjes, wiegjes en dergelijke verplicht onder ‘t lage BTW-tarief te laten vallen. Er wordt schandalig veel aan dat spul verdiend, en om ‘t een beeeetje betaalbaar te houden moet er dus een belastingverlaging op komen? Kom zeg, wie een gezinnetje sticht weet best dat dat een dure hobby is.
Ja, en dan is er ook nog eens zoiets als een paus, die nog altijd tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen in het algemeen en het condoom in het bijzonder is, en doodleuk mededeelt dat politici die abortus willen reguleren geëxcommuniceerd mogen worden… het gaat nog een stuk drukker worden op dit planeetje, en als al die nieuwe mensen mobiel gaan bellen ook een stuk warmer.

Vergrijzing

Dan is er nog zoiets als vergrijzing. Dat schijnt een probleem te zijn, omdat oude mensen zorg nodig hebben. Om zorg te kunnen geven, is er een generatie ‘handen aan het bed’ nodig. Nou wil het toeval dat meer kinderen dat probleem, dat nu al speelt en op korte termijn zal groeien, niet oplost. Sterker nog; kinderen gaan naar school, dus heb je leerkrachten nodig. In plaats van 1 hulpbehoevende generatie (ouderen) heb je er dus 2; Hele jonge, en hele oude mensen.
Je kunt het zien als een investering in de toekomst, maar dan wel een heel inefficiënte.. Een kuil leeggooien door een nieuwe te graven lost weinig op.
Er is ook helemaal geen tekort aan verplegend personeel, en als die er wel zou zijn… als ik op leeftijd was, zou ik vele malen liever in het zonnetje in bijvoorbeeld Marokko of Turkijke achter de geraniums onder de palmen zitten wachten op kleinkinderen die toch niet op bezoek komen dan hier. Wat is er mis met het bouwen van bejaardencentra in gebieden met een prettiger klimaat, lagere lonen en hogere werkloosheid dan hier?

Globalisering en arbeidsmigratie

Het schijnt dat je het nog steeds niet hardop mag zeggen, maar globalisering leidt uiteindelijk tot een eerlijker verdeling van welvaart wereldwijd. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook een voorstander van het opleiden en werven van (tijdelijk) personeel in bijvoorbeeld Afrika. Als dat goed aangepakt wordt, creëert het, ook voor de achterblijvers, juist nieuwe kansen, in plaats van de gevreesde brain drain. Een betere vorm van ontwikkelingshulp dan de terugkomst van een groep geschoolde, gemotiveerde, ondernemende jongvolwassenen met werkervaring in het buitenland kan ik me niet indenken.
Er zijn meer dan genoeg mensen op de wereld. Ook mensen die hier de klussen op willen knappen waar wij met z’n allen te lui en gezapig voor zijn. Geef hen die kans.

Lezen:

Save The Children – The Best And Worst Countries to Be a Mother
ElsevierFiscaal – Gezinsbonden willen lage BTW op luiers
Intermediair – Waarom we meer kinderen moeten krijgen
SP – Werving verpleegkundigen benadeelt de arme landen
NWO – Armoede in Afrika: migratie kan helpen
Trouw – Rome sust ophef excommunicatie
NOS – Mobiel bellen warmt Aarde op

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.