Het gezeur rond Google News

January 31st, 2006

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Sinds eind vorige week is er eindelijk een Nederlandstalige versie van Google News. Vreemd genoeg werd daar door de uitgevers en aanbieders van nieuwssites niet bepaald positief op gereageerd.
Volgens Emerce dreigen de aanbieders van Nederlandstalige nieuwssites, de Vlaamse Dagbladpers voorop, naar de rechter te stappen als Google News niet wil betalen voor het ongevraagd overnemen van hun artikelen.
In mijn ogen is dat de wereld op zijn kop. Google News neemt geen artikelen over, maar citeert eruit. Wie meer wil lezen zal toch echt door moeten klikken naar de pagina waaruit geciteerd wordt.
Allemaal gratis bezoekers voor de nieuwssites. Bezoekers die door diezelfde sites in het verleden vakkundig zijn weggejaagd met een overdaad aan advertenties (tot pop-ups en -unders, overlayers, flash-banners met geluid en hele reclamespots aan toe) en een constant gezeur om je toch maar vooral als gebruiker te registreren. Sommige van deze sites zijn zelfs helemaal niet toegankelijk voor niet-geregistreerde gebruikers. Voor mij is dat, naast dat ik de berichtgeving op de meeste Nederlandstalige nieuwssites niet van een kwaliteit om over naar huis te schrijven vind, een extra reden weg te blijven.

Ach, Google News is gewoon handig en slim. Het concept erachter is zeker niet nieuw, maar de techniek die Google News gebruikt om volautomatisch en efficient nieuwssites af te speuren, artikelen te indexeren en aan de hand van steekwoorden in rubrieken plaatst en op relevantie sorteert is gewoon slim, en vele malen beter dan je met welke RRS-newsreader dan ook zou kunnen bereiken. Handig voor wie een beetje op de hoogte wil blijven van het nieuws én handig voor nieuwssites die graag wat bannertjes willen verkopen aan adverteerders.
Wie daar problemen mee heeft kan ik slechts aanraden z’n robots.txt zo aan te passen dat Google News in het vervolg wegblijft. Da’s een stuk constructiever dan dreigen naar de rechter te stappen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.