Een maand later

May 8th, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Dom kartonnen brilletje
Het is alweer een maand geleden dat ik met zo’n dom brilletje op m’n neus naar de zon stond te staren.
Mooi moment om eindelijk uit te leggen waarom de zonsverduistering van 8 april een hybride eclips genoemd wordt. Kort gezegd; de afstand tussen de aarde en de maan is niet altijd even groot. Dat komt doordat de baan waarin de maan om de aarde draait niet mooi rond is, maar een beetje ovaal. Op de plek waar ik naar de zonsverduistering heb gekeken stond de maan net iets te ver weg om de zon helemaal te bedekken. Het gevolg; rond de maan was er nog een dun randje zon zichtbaar.
Op de oceaan, waar de maan wel groot genoeg was om de hele zon af te dekken was ook een ring van licht te zien om de zon. Da’s de corona. Een ring van bloedhete gassen, zonnevlammen en meer van dat moois wat normaal onzichtbaar blijft, omdat het licht van de zon te fel is.
Het verschil is mooi duidelijk te zien op de Astronomy Picture of the Day van 6 mei. Links een foto vanaf de oceaan, rechts een foto vanaf het vliegveld waar ik zelf ook stond te kijken. Grappig genoeg samengesteld uit foto’s van mensen die ik allebei al eens in het wild ben tegengekomen. Leuk om te zien :)
ervaar het verschil

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.