Alweer een riviergod

March 2nd, 2005

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Net als zo’n twee weken geleden is m’n Nyaminyami weer aan het breken. Afgelopen zondag ging het knoopje spontaan los, en zeilde ‘t hangertje voor me op de stenen vloer. Daarbij brak het puntje van z’n staart. Zeepsteen kan niet zo heel veel hebben. Maar ja.. ik heb tijdenlang met een kapottere Nyaminyami rondgelopen, dus dat puntje van z’n staart moet ie maar kunnen missen.

Het puntje van z'n staart is eraf. Op de achtergrond: onvervalst mannelijk borsthaar!

Wat me wel frappeert is dit; van de week heb ik Spirited Away weer eens gekeken. Gewoon de Japans gesproken versie, maar dan in de storyboard-mode, waarbij de originele storyboard-tekeningen synchroon met het geluid (en het verhaal) in beeld komen… briljant! Zouden ze met meer films moeten doen.
In die film blijken zowel de stinkgod als Haku eigenlijk een riviergod te zijn. In het begin onherkenbaar, want de ene rivier is te vervuild, en de andere zelfs gedempt, maar in hun gedaante als riviergod zien ze er beiden uit als een prachtige zilverwitte slangachtige draak. Een slangachtige draak die verdacht veel lijkt op Nyaminyami, de riviergod van de Zambezi.
Gewoonweg bizar dat een riviergod er zowel in Japan als in zuidelijk Afrika hetzelfde uit lijkt te zien. Zulke verschillende culturen, zo enorm ver van elkaar vandaan, en dan nog zulke overeenkomsten. De wereld is mooi.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.