Olympia

August 26th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Op de site uitzendinggemist van de publieke omroep is een documentaire te bekijken over de nog altijd geruchtmakende film Olympia van de in 2003 (bizar genoeg op mijn verjaardag) overleden Leni Riefenstahl. De docu is bedoeld als inleiding op de film zelf, en dat mag ook wel, want naast een filmtechnisch meesterwerk is de film ook een stukje propaganda voor de Duitse Körperkultur van de jaren dertig.

Na het bekijken van deze documentaire lijkt het me wel de moeite waard de film ook eens te bekijken, maar die staat nou juist niet online. Jammer, want de meeste fragmenten van Olympia die door de documentaire zijn gemonteerd zitten ook al in de videoclip bij het nummer Stripped van Rammstein (het origineel is van Depeche Mode).

Update 14 september: Inmiddels heb ik de beide films bekeken. Beetje zoeken doet wonderen.
De eerste film viel wat tegen. Deopeningsscene is inderdaad indrukwekkend, maar duurt wel heel lang. De rest van de film is net een lange uitzending van Studio Sport, alleen is Mart Smeets vervangen door een nogal schelle stem. Het lijkt wel of ie een tekst aan z’n secretaresse dicteert. de laatste scene (de marathon) is wel weer heel mooi om te zien. Die wordt echt heel levendig en indringend in beeld gebracht.
De tweede film (Fest Der Schönheit) kijkt een stuk prettiger. Er wordt gebruik gemaakt van camerastandpunten, close-ups en tempowisseling die zelfs nu nog vernieuwend zijn en waar Hollywood nu nog dankbaar gebruik van maakt.
Waar ik wel een beetje mee zit; in de film wordt een Nederlandse ruiter gediskwalificeerd bij de Military, omdat zijn paard tot driemaal toe weigerde te springen, en daar kan ik dat beestje geen ongelijk in geven. Het gaat om luitenant Tonnet op z’n paard Harlekijn (volgens deze site werd ie 38e in het eindklassement). Is dat dezelfde Tonnet als de persoon naar wie ze de kazerne in ‘t Harde hebben genoemd?

One Response to “Olympia”

  1. j.h.ekering Says:

    Ja, de luitenant-kolonel Tonnet kazerne is vernoemd naar de luitenant Tonnet op z\’n paard Harlekijn.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.