Vulcanus

August 14th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Vulcanus is failliet

Het verbaast me eerlijk gezegd niets dat Vulcanus failliet verklaard is.
Eerder dit jaar heb ik een blauwe maandag bij dit bedrijfje gewerkt, en je merkte gewoon dat het niet lekker ging. Daar had je geen grafieken, prognosecijfers of wat dan ook bij nodig. Het probleem werd altijd ‘China’ genoemd, omdat China is gestopt met het verkopen van ruwe grondstoffen tegen dumpprijzen, maar zelf eindprodukten is gaan maken. Hierdoor is het aanbod van deze grondstoffen flink gezakt, zijn de prijzen gestegen en is er meer concurrentie. Al de tijd dat ik er was (en dat was toch wel een week of twee) heerste er een ‘dit gaat echt geen half jaar meer goed’-stemming.

Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat dit faillisement het einde betekent van Vulcanus. Er zijn klanten, er is personeel en er zijn productiefaciliteiten. Eigenlijk is het grootste probleem dat het huidige procede te arbeidsintensief is, maar het opknappen, moderniseren en verregaand automatiseren van deze fabriek zal echt niet zo heel veel duurder zijn als het slopen van de gebouwen en saneren van de grond.
Met de omwoneneden die moeite hebben met geluid, roet en de (heerlijke) geur van gesmolten ijzer kan ik niet zo heel veel medelijden hebben. Laat die lui maar fijn nimby’en. Die fabriek staat er al meer dan honderd jaar, en het lijkt me niet makkelijk zo’n gedrocht over het hoofd te zien als je op zoek bent naar een nieuw huis.

Met het personeel heb ik een stuk meer medelijden. Of de tent nu definitief dichtgaat of doorstart, in beide gevallen zullen er mensen hun baan verliezen. De overgote meerderheid van het personeel is Turks. Op de werkvloer wordt veel (waar ik werkte eigenlijk alleen maar) Turks gesproken (aangevuld met wat Duits, Engels en handenvoets), en bij die mensen thuis zal dan niet veel anders zijn. Het lijkt me niet makkelijk nieuw werk te vinden als je boven de dertig bent, geen Nederlands kunt en er qua loon ook niet op achteruit wilt gaan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.