Kentekenchip

August 7th, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Zo af en toe kijk ik in het RFID-dossier van Emerce.
Zo ook vandaag, en toen zag ik dit; het Zuid Afrikaanse bedrijf iPico heeft een RFID-tag ontwikkeld die te integreren is in een kentekenplaat.
Natuurlijk is dat geen nieuws, het is tenslotte al vaker gedaan, maar het grappige is dat de tag in dit gevel nog van 10 meter afstand is uit te lezen, zelfs als het voertuig dat geidentificeerd moet worden 160 rijdt.
iPico heeft een test gedaan tijdens de Toyota 2000 Desert Race in Botswana. Alle deelnemende voertuigen waren gechipt, en het was geen enkel probleem de chips uit te lezen (en dat gebeurde dus echt niet onder gemakkelijke omstandigheden, maar wel in een heel indrukwekkend land).

Wel grappig; op de site van Emerce wordt zo ongeveer gesuggereerd dat de overheid van Zuid Afrika deze techniek per direkt wil toepassen om makkelijker en sneller tol te kunnen heffen.
Voor zover ik weet werken veel tolpoortjes in Zuid Afrika al electronisch, en het lijkt me stug als ze nu al van de E-Tag over willen stappen op een ander systeem.

Bij het doorklikken naar respectievelijk AllAfrica.com en ITweb.co.za werd het verhaal steeds iets afgezwakt, en op de site van iPico zelf bleek alleen dat ze dit systeem hebben ontwikkeld, met succes hebben getest en wereldwijd willen gaan verkopen, net zoals hun gechipte vrachtautobanden (die dus niet meer met een soldeerbout gemarkeerd hoeven te worden), gasflessen, mijnwerkerskleding en kano’s.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.