Hbare?

July 1st, 2004

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Ondanks de wedstrijd tussen .nl en .pt ben ik woensdagavond naar de bioscoop geweest, om Mean Girls te kijken.
Flinterdun verhaaltje, maar geen onaardige film, niet in de laatste plaats omdat er nogal wat Barbie-lookalikes in meespelen.
Natuurlijk heb ik me wel ergens aan geergerd. Inderdaad bestaan er in het echt geen Kalteen-repen, maar daar zal ik niet van wakkerliggen.
In de film eindige er een vaas in het keukenkastje, en dat schijnt een vruchtbaarheidsvaas van de Ndbele te zijn. Of die vaas echt die afkomst en betekenis heeft weet ik niet, maar ik weet wel dat je het woord Ndbele niet in het Nederlands kunt vertalen tot Hbare, want da’s gewoon fout.

De Ndbele is een trotse Zulu-stam, met een bizarre, tegelijkertijd fascinerende krijgscultuur. Niet eens zo heel erg lang geleden mochten Ndbele-mannen niet trouwen voor ze dertig jaar oud waren, omdat ze tot die leeftijd nog dienstplichtig waren. Iets zegt me dat zij deze plotselinge naamsverandering niet kunnen waarderen ;)

En dit is de filmposter

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.