De Universiteit van Tasmanie

December 4th, 2003

N.B. Deze post is van het oude systeem, ik sta vanwege die reden niet garant voor het kloppen van werkende en goed gevormde plaatjes, links (intern en extern) en andere van dat soort zaken

Hobart lijkt in niets op een studentenstad, maar heeft wel degelijk een universiteit.
Dat is de plaats waar mensen die gisteren hier in de haven aan zijn gekomen met de Khlebnikov een lezing zouden geven.
Het was alleen vrij moeilijk erachter te komen waar precies, maar na heel veel moeite is het gelukt te ontdekken dat dat in Lecture Theatre 2 van het Department of Physics was, en ik was maar een kwartier te laat (maakte niet uit, want ze moesten nog beginnen).
Het was in elk geval best wel de moeite waard.

Deze dag was georganiseerd door de kereltjes die voor een Iraans tijdschrift naar de zuidpool zijn geweest op de Khelbnikov, samen met mensen van de Astronomical Society of Tasmania

De eerste spreker was NASA-medewerker Fred Espenak die het een en ander vertelde over zonsverduisteringen in verleden, heden en toekomst. Vooral propaganda voor zijn eigen site bij de NASA, maar wel erg nuttig.

Daarnaast werd er wat verteld door mensen van de Japanse groep, die een live-webcast hadden verzorgd, gasten die onderzoeken hadden gedaan voor dat studentenprojekt in Zwitserland, mensen van de Astronomical Society of Tasmania en door de man die iedereen eigenlijk alleen maar kent als Klipsi.

Geweldig om te horen hoe de nu al klassieke foto van Klipsi met de pinguin is ontstaan, en hoe dat kereltje het toch elke keer weer redt zonsverduisteringen, tornado’s en andere natuurverschijnselen te kunnen bekijken.

Minder leuk om te horen dat de meeste experimenten die uitgevoerd waren niet echt geslaagd zijn, dankzij het niet geweldige weer, stress of bevroren batterijen.
De Japanse webcastgroep heeft ook behoorlijk veel last gehad van kapotte apparatuur, waardoor de zonsverduistering zelf alleen met een groothoeklens te bekijken is geweest, en niet in close-up.

Boeie. Iedereen was best positief over de afloop van hun tochtje met de Russische ijsbreker Kapitan Khlebnikov, en dit dagje was wel een nuttige, leerzame en zinnige aanvulling op m’n rondvlucht boven de zuidpool van alweer meer dan een week geleden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.